Solutasolta urheilusuoritukseen

Miten kävely kuormittaa polvea? Millaista palautetta urheilijoille voidaan tarjota harjoittelun tueksi? Mitä lihaksessa tapahtuu eksentrisessä lihastyössä? Miten ikääntyminen vaikuttaa liikkumisen säätelyyn? Miten motorisia muistoja tehdään?

Tule kuuntelemaan vastauksia näihin ja moniin muihin kysymyksiin ensi viikolla Liikuntabiologian laitoksen järjestämään kansainväliseen symposiumiin ”Biomechanics of Human Movement: Mechanisms and Methods” 21.-23.92016. Ilmoittaudu vielä tänään!

Liikuntabiologian vuosittain järjestämässä symposiumissa on tällä kertaa vuorossa biomekaniikka. Esityssessioita on viisi: Liikkumisen biomekaniikka, Urheilu ja teknologia, Eksentrinen harjoittelu, Lihas-jännekompleksin jäykkyys, Motorinen säätely ja motorinen oppiminen.

Sympoiumissa tapaat ansiokkaita ulkomaisia ja kotimaisia luennoitsijoita ja näet käytännön demonstraatioita (ohjelma). Esiintyjinä on myös joukko nuoria kotimaisita tutkijiota, jotka kirjoittavat aktiivisesti tähän blogiin.

Walter Herzogin aiheena lihaksen voimantuotto

Pääluennoitsijaksi tapahtumaan on kutsuttu professori Walter Herzog Calgaryn yliopistosta Kanadasta. Hän on tehnyt vaikuttavan uran erityisesti luurankolihaksen neuro-biomekaniikan tutkimuksessa. Herzog puhuu eksentristä harjoittelua ja lihas-jännekompleksin jäykkyyttä koskevissa sessioissa. Kun aktiivinen lihas venyy, kutsutaan lihastyötä eksentriseksi lihastyöksi. Tällä työtavalla lihas pystyy tuottamaan enemmän voimaa kuin lyhentyessään.

Syyt suurempaan voimatuottoon eksentrisessä voimantuotossa ovat Herzogin tutkimuksien mukaan poikkisiltamekaniikassa ja titiinin jäykkyyden säätelyssä, joista hän luennoi. Sessiossa kuullaan eksentrisessä lihastyön hermostollisesta säätelystä ja eksentrisen harjoittelun tehokkuudesta jänteen kuntoutuksessa.

Esimerkiksi juoksussa takareiden lihakset työskentelevät eksentrisesti, kun lentovaiheessa heilahtavan jalan säären liikettä eteenpäin jarrutetaan ennen jalan maahantuloa. Tämä on tilanne, jossa tyypillisesti syntyy myös takareisivammoja. Herzog on tutkinut eksentrisen lihastyön solutason mekanismeja ja luonut uutta teoriaa lihaksen voimantuotolle.

Maastohiihtoa ja online monitorointia

Urheilu- ja teknologiasessiossa kuullaan mm. maastohiihdon biomekaanisesta tutkimuksesta sekä urheilijoiden online-monitoroinnista ja palautejärjestelmistä. Sauva- ja suksivoimien mittaamiset yhdistettynä liikeanalyysiin mahdollistavat hiihtäjän eteenpäin vievien voimien laskennan ja sitä kautta entistä tarkemman tekniikka-analyysin. Erilaisten signaalien yhdistäminen videokuvaan puolestaan mahdollistavat nopean visuaalisen palautteen antamisen urheilijalle ja valmentajalle.

Ennen symposiumin avausta tapahtuman yksi sponsoreista järjestää kaikille avoimen ilmaisen EMG työpajan ”Surface Electromyography and Joint Kinematics: Use and Application in Biomechanics”.

Tilaisuuden nettisivut, huomaa että rekisteröinti sulkeutuu keskiviikkona!

https://www.jyu.fi/sport/laitokset/liikuntabiologia/en/congresses/biomechcongress2016/welcome-to-the-17th-international-symposium-biomechanics-of-human-movement-mechanisms-and-methods-21-23-9.2016

Tervetuloa!

Taija Juutinen

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s