Historian havinaa

Liikuntabiologian laitoksen isä, professori emeritus Paavo Komi täyttää tänään 75 vuotta. Hänellä on vertaansa vailla oleva ura Suomen ja Jyväskylän asemoinnissa maailman kartalle niin tieteen kautta kuin toimiessaan järjestöissä kuten Kansainvälinen Olympiakomitea, liikunnan maailmanjärjestö ICSSPE, biomekaniikan maailmanjärjestö ISB ja eurooppalainen liikuntatieteenjärjestö ECSS. Perustutkimuksen puolestapuhujana ja biomekaniikan ja hermolihasjärjestelmän tutkijana professori Komi on kuitenkin myös soveltanut osaamistaan monella liikuntatutkimuksen alueella kuten hiihto, mäkihyppy ja yleisurheilu. Nyt tämän liikuntatutkimuksen pioneerin urasta on julkaistu kirja ”Suoralta ei voi oikaista”.

Eilen sain kunnian olla läsnä kirjan julkistamistilaisuudessa, jossa kirjan kirjoittajat Arto Teronen ja Jouko Vuolle yhdessä Paavo Komin kanssa kertoivat tarinoita kirjan syntymisestä. Illalla aloittamani kirjan lukeminen vei mukanaan, hyvin olivat aiemmin Komille täysin tuntemattomat kirjalijat kutoneet tarinaa siitä, millaiset tapahtumat ja suurelta osin sattumatkin ovat mahdollistaneet sen, että pienestä Suomesta, meidän Jyväskylästä kehittyy yksi liikuntatieteen kansainvälisesti arvostetuimpia keskuksia. Todellakin, Paavo Komin rooli on ollut keskeinen liikuntabiologisen tutkimuksen nousussa kansainväliselle huipulle.

Emeritusprofessori Paavo Komi on edelleen tuttu näky liikuntabiologian laitoksen käytävillä. Viime viikolla hän palasi Japanista, jossa hän tutkimusryhmineen selvittää biomekaanisesta näkökulmasta miksi Itä-Afrikkalaiset kestävyysjuoksijat ovat niin ylivoimaisia.

Kirja kertoo meidän liikuntabiologien historiaa, ja oma historiansa on hyvä tuntea. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille, erityisesti liikuntabiologian opiskelijoille!

WP_20141202_001WP_20141202_002 ISBN 978-952-288-139-7

Kirjaa voi tilata LIKES-tutkimuskeskuksesta http://kauppa.likes.fi/orders.asp?Function=Details&ID=388

Taija Juutinen
Kinesiologian professori
Liikuntabiologian laitos
Jyväskylän yliopisto
Suomi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s