Kävelytyyli vaikuttaa polven kuormitukseen

Kävelytyyleissä on yksilöllisiä eroja. Suurinta vaihtelu on polven ja erityisesti reisilihasten toiminnassa. Jo 1970 -luvulla havaittiin, että osa ihmisistä kävelee tavallista enemmän etureiden ja osa takareiden lihasten avulla [1].

Tutkimuksessamme havaitsimme, että etureisi- tai takareisipainotteinen kävelytyyli kuormittaa polvea selvästi tavallista kävelytyyliä enemmän. Vaikka yksilölliset erot kävelytyyleissä on tunnettu jo pitkään, yhteyttä niiden ja nivelkuormituksen välillä ei ole aikaisemmin tunnistettu.

Tutkimuksen tulokset saattavat auttaa ymmärtämään paremmin kuormitusperäisten nivelsairauksien, kuten nivelrikon, syntymekanismeja. Aikaisemmin on havaittu, että normaalia suurempi nivelkuormitus kävelyssä lisää nivelrikon riskiä [2,3].

Suomessa nivelrikosta kärsii jo nyt noin puoli miljoona ihmistä ja määrä tulee kasvamaan, sillä kaksi merkittävää riskitekijää, väestömme ikä [4] ja ylipainoisuus [5], ovat selvässä nousussa. Virheellisten liikeratojen korjaaminen esim. jalkineiden tai kävelytekniikan muutoksilla saattaa olla potentiaalinen keino vähentämään nivelkuormitusta ja siitä johtuvia kiputiloja.

 

 

Lue lisää:

Iltasanomat

Iltalehti

 

Juha-Pekka Kulmala, biomekaniikan tohtoriopiskelija

 

LÄHTEET:

1. Pedotti Biological Cybernetics, 1977, Volume 26, Issue 1, pp 53-62

2. Miyazaki ym. Ann Rheum Dis. 2002 Jul;61(7):617-22.

3. Baliunas ym. Osteoarthritis Cartilage. 2002 Jul;10(7):573-9.

4. Tilastokeskus 27.3.2014.

5. Vartiainen. THL, Lihavuus suomessa. 28.12.2011.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s