Jumppa ei pelasta istumatyöläistä

Tiesitkö, että liiallinen istuminen on haitallista liikuntaharrastuksesta huolimatta? UKK instituutin sivulla Tommi Vasankari kertoo äskettäin julkaistusta amerikkalaisutkimuksesta. Me täällä Jyväskylässäkin olemme tutkineet asiaa, ja todenneet, ettei jumppa vähennä istumisaikaa. Tutkimuksestamme voi lukea myös New York Timesin sivuilta ja kuunnella Radiosta YLE 1 Tiedeykkösessä 27.4. klo 12.15. alkaen. Tämän jälkeen ohjelmaa voi kuunnella YLE areenasta.

Hyvä kunto tuo mukanaan parempaa terveyttä, ja liikuntaa suositellaankin harrastettavaksi useana päivänä viikossa, mikäli haluaa kuntonsa kohoavan. Vaikka liikkumalla voi parantaa terveyttä, runsas päivittäinen istuminen on kuitenkin terveysriski kuntoliikuntaharrastuksesta huolimatta. Aikaisemmin ei ole ollut selvää, miten nämä kaksi fyysisen aktiivisuuden ääripäätä vaikuttavat toisiinsa. Vähentääkö siis esimerkiksi jumpassa käynti myös istumisaikaa, vai pitäisikö istumisen vähentämiseksi keksiä myös jotakin muuta? Tuoreessa Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksen tutkimuksessa etsittiin vastausta tähän kysymykseen.

Miesten ja naisten välillä ei eroja

Tutkimuksessa verrattiin 27 suomalaisen miehen ja naisen, aikuisen ja ikääntyneen kahta päivää: päivää, jolloin he harrastivat jotain liikuntaa, ja päivää, jolloin liikuntaa ei harrastettu lainkaan. Lihasaktiivisuutta ja sykettä mittaamalla havaittiin, että vaikka 30–150 minuutin liikuntakerta lisäsi energiankulutusta, se ei vähentänyt lihasten inaktiivisuutta eli istumisaikaa. Miesten ja naisten välillä ei ollut eroja eri aktiivisuustasoilla vietetyssä ajassa. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että ikääntyneillä sykkeen avulla laskettu energiankulutus oli korkeampaa kuin nuoremmilla. Tämä tarkoittaa, että ikääntyneet liikkuvat päivittäisessä elämässä suhteellisesti suuremmalla työskentelyteholla kuin nuoremmat aikuiset, mikä johtuu heidän matalammasta maksimaalisesta hapenottokyvystään.

Shortseilla tietoa lihasten aktiivisuudesta

Tutkimuksessa käytettiin suomalaista vaateteknologiaa reisilihasten aktiivisuuden mittaamisessa. Pääliikuttajalihaksina ne kertovat liikkumisestamme oleellisesti. Tulokset osoittivat, että lihakset ovat inaktiivisia noin 70 % päivästä huolimatta siitä, sisältyikö päivään kuntoliikuntaa. Lihasten levätessä pitkiä aikoja muun muassa rasva-aineenvaihdunta voi muuttua terveyden kannalta epäedulliseksi. Tästä syystä on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota paitsi liikunnan määrään, myös istumisen vähentämiseen.

Linkki tutkimukseemme: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1600-0838.2012.01456.x/abstract

Ja tässä vielä linkki UKK instituutin sivulle mielenkiintoiseen artikkelilyhennelmään: http://www.ukkinstituutti.fi/terveysliikuntauutiset/uutinen/97

Taija Juutinen ja Arto Pesola

One thought on “Jumppa ei pelasta istumatyöläistä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s