Aiemmin kerroin teoreettisesta mahdollisuudesta rakentaa nelinkertaiset superlihakset geenitekniikan ja jalostuksen avulla. Isot lihakset on kuitenkin mahdollista saada myös ilman keinotekoista geenien sorkkimista.
Lihaskasvuhan on periaatteessa aika yksinkertaista.
Lihaskasvun voi kytkeä päälle:
1) lihaskasvua edistävien aineiden määrän tai aktiivisuuden lisääntyminen
ja/tai
2) lihaskasvua estävien tai hidastavien aineiden määrän tai aktiivisuuden vähentäminen tai blokkaaminen (eli toiminnan estäminen)
Onnistuuko tämä luomuna? Toki. Molempiin yllämainittuihin mekanismeihin voidaan vaikuttaa oikeanlaisella harjoittelulla, ravinnolla ja levolla. Voimaharjoituksen jälkeen monien lihaskasvua edistävien entsyymiproteiinien aktiivisuus lisääntyy lihassoluissa ja tätä vastetta voidaan entisestään tehostaa nauttimalla proteiinipitoista ravintoa harjoituksen jälkeen (ks. esim. 1). Lisäksi voimaharjoituksen jälkeen hetkellisesti tiettyjen lihaskasvua estävien aineiden, kuten myostatiinin, ilmentyminen vähentyy (1, 2). Lue lisää lihaskasvun perusteista esim. allekirjoittaneen väitöskirjasta tai oppikirjastamme.
Voimaharjoittelu, hyvä ravinto ja riittävä lepo ovat siis helppo keino aktivoida lihasten kasvumekanismit. Vaikka yleensä voimaharjoittelu ja laadukas ravinto ovatkin ”whey to go”, niin lihasta surkastuttaviin sairauksiin tarvitaan myös lihaslääketiedettä.
Miksi lihaslääketiede kiinnostaa muitakin kuin bodareita? Lihakset ovat merkittävässä asemassa liikkumisen ja tasapainon lisäksi mm. hengittämisessä, syömisessä, sokeriaineenvaihdunnan ja lämmön säätelyssä ja siten terveyden ylläpitämisessä. Likipitäen jokaisessa sairaudessa myös lihaksen toimintakyky ja koko kärsivät jossain vaiheessa. Ei ole siis ihme, että nykylääketiede etsii keinoja ehkäistä tai hoitaa lihaskatoa. Lihaskato ja sen hoito ovat ratkaisevassa roolissa syövissä, sydämen vajaatoiminnassa ja monissa muissa sairauksissa. Voimaharjoittelu on mitä parasta lihaslääkintää, mutta valitettavasti tällainen kova harjoittelu ei aina ole mahdollista. Joissain lihassairauksissa kuten Duchennen lihasdystrofiassa se on jopa haitallista, joten muitakin keinoja on oltava. Tässä artikkelissa keskityn aiemmin mainituista manipulaatiokeinoista kohtaan 2: lihaskasvua estävien proteiinien blokkaus, joka sallii lihasten koon normaalia suuremman kasvun.
Myostatiinin blokkaus. Yhtenä mielenkiintoisimmista vaihtoehdoista on ruiskuttaa verenkiertoon myostatiinia (tai sen kaltaisia proteiineja) estäviä molekyylejä. Tällöin näiden lihaskasvua rajoittavien proteiinien vaikutus pystytään blokkaamaan. Biologisia keinoja on monia, esimerkiksi:
- Voidaan tuottaa vasta-aineita myostatiinia vastaan ja injektoida näitä verenkiertoon. Tätä on kokeiltu jo ihmisilläkin, mutta ainakin MYO-029 vasta-aineen teho jäi ihmisillä heikoksi.
- Myös muita myostatiinia ja/tai vastaavia lihaskasvun estäjiä (esim. aktiviini A) blokkaavia luontaisia kehossa esiintyviä molekyylejä kuten follistatiinia on mahdollisuus tuottaa. Näitä ei toistaiseksi käytännössä ole kuitenkaan saatu toimimaan kovinkaan tehokkaasti edes eläinkokeissa. Tämä siitä huolimatta, että solumalleissa ja siirtogeenisillä eläimillä tehdyt kokeet ovat olleet lupaavia.
- Vaihtoehtoinen tapa blokata myostatiinia on rakentaa uusimpien geenitekniikoiden avulla osittain uusia proteiineja tai proteiinien yhdistelmiä. Esimerkkinä tällaisesta on myostatiinille ja aktiviini A:lle keinotekoinen vastaanottaja eli reseptori. Tämä reseptori sitoo näitä proteiineja ja estää niiden sitoutumisen lihassolujen kalvoilla oleviin omiin reseptoreihinsa. Myostatiinin vasta-aineeseen nähden se on siis monipuolisempi, koska se estää myös mm. aktiviini A:n negatiivisia vaikutuksia lihaskasvuun. Ks. kuva alla yhdestä esimerkkimolekyylistä (liukoinen aktiviinireseptori IIb-Fc). Tällaisessa molekyylissä on otettu luontaisesta myostatiinin solukalvon reseptorista vain se osa, joka sitoo myostatiinia ja aktiviineja. Tällöin molekyylistä saadaan verenkiertoon liukeneva ja se siellä sitoo siis mm. myostatiinia.
Lisäinformaatiopläjäys nörteille: Edellä mainittua proteiinia kannattaa tehostaa lisäämällä sen säilyvyyttä. Tämä onnistuu esimerkiksi liittämällä siihen osa IgG -vasta-aineesta. Tämä toimii ikään kuin säilöntäaineena, jolloin injektointitarve on harvemmin kuin kerran viikossa.
Mielenkiintoista asiaa jälleen kerran. Kiitos tästä!
Holy grail löytyy todellakin liikunnan parista. Tämä aiheeseen liittyvä MRI-kuva oli aika pysäyttävä: http://bit.ly/A9S3sn
Kuvan lähde: https://physsportsmed.org/doi/10.3810/psm.2011.09.1933
Kiitos Jussi. Mukava että tällaiselle hifimmällekin aiheelle riittää kiinnostuneita lukijoita.
Jäätävä kuva tosiaan. Olen monia superpappoja testaillut ja katsellut sivusta. Lisäpainoilla leukaa vetävää 70 v setä motivoi itse kutakin jumppaamaan! Veteraanien yleisurheilun MM-kisat ovatkin pian itse asiassa pian Jyväskylässä: http://wma2012.jyvaskyla.fi/fi.
Hieno blogi ja mukavaa luettavaa liikuntaa harrastavalle yhteiskuntatieteilijällekin!
Lihaksista sattui silmiin Iltalehden nettisivuilta tällainen väite: ”Varsinkin naisille leuanveto on liikkeenä haasteellinen, sillä naisten ylävartalon suhteellinen voima on anatomisesta rakenteesta johtuen vain 70 prosenttia miesten voimatasosta.”
http://www.iltalehti.fi/terveys/2012022215239094_tr.shtml
Minkälaiset anatomiset erot aiheuttavat tämän voimaeron?
Lisäksi olisi mukava kuulla, mitä tieteenalallanne olisi sanottavana Alexander-tekniikan semi-supiiniin. Semi-supiini on lepo-asento, jossa maataan selällään polvet koukussa ja korko pään alla, esimerkiksi kirjapino. Asento on äärimmäisen levollinen ja miellyttävä, kun korko on oikean korkuinen ja oikeassa kohdassa. Jopa miellyttävämpi kuin tyyny pään alla. Tässä tarkempi kuvaus videoineen: https://alanmars.wordpress.com/2009/02/13/semi-supine-alexander-technique/
Onko tällainen asento oikeasti hyväksi keholle ja selkärangalle?
Terveisin,
Roadkille
Kiitos palautteesta.
Anatomiset erot yläkropassa ovat lähinnä yksinkertaisesti miesten isommat lihakset, erityisesti epäkäs-hartia-yläselkä -seudulla. Saattaa osittain johtua siitä, että siellä joidenkin tutkimusten mukaan on kohtuu runsaasti mieshormonia testosteronia vastaanottavia androgeenireseptoreita verrattuna esim. reisiin. Esim. reisissähän ei sitten voima- ja lihasmassaerot miehiin nähden yleensä olekaan enää niin suuret. Myös leuanvedossa kohtuu olennaiset hauislihakset ovat naisilla suhteessa pienemmät kuin alavartalon lihakset.
Valitettavasti Alexander-tekniikka ei ole meikäläiselle niin tuttu että lähtisin sitä kommentoimaan.
Hei, kun puhutaan todellisesta lihaksen kasvusta vuositasolla kiloina niin onko siinä olemassa maksimi määrää
ja puhutaanko silloin lihasmassasta vai puhtaasta lihaskudoksesta.
Hei, vaikea sanoa, jossain vaiheessa ongelmia tulee eikä kapasiteetti meinaa riittää. Julkaisen aihetta liipaten omaan blogiini artikkelin pian eli käyhän tsekkaamassa: http://lihastohtori.wordpress.com/