Voiko ihminen juosta hevosta nopeammin?

Vastaus:

  • Ihminen voi juosta hevosta nopeammin pitkillä matkoilla
  • Hevosen ruumiinlämpö kohoaa vaarallisen korkeaksi huomattavasti ihmistä helpommin, jolloin hevonen joutuu hidastamaan vauhtiaan

Tämä epäilemättä vanha kiista toistui eräässä walesiläisessä pubissa käydyssä kiivaassa väittelyssä. Kahdesta metsästäjästä toinen uskoi kivenkovaan, että pitkällä matkalla ihminen voi voittaa hevosen kestävyytensä ja periksiantamattomuutensa ansiosta.

Varakas maanomistaja Gordon Green sattui kuulemaan keskustelun, ja päätti ratkaista asian. Niinpä vuodesta 1980 lähtien on Llanwrtyd Wellsin kylässä järjestetty vuotuinen ”Man Versus Horse Marathon”, jossa ihminen ja hevonen juoksevat kilpaa 35 kilometrin mittaisen matkan (tarkasti ottaen kyseessä ei siis ole maraton).

Alku lupasi huonoa ihmiselle. Noin kaksi tuntia kestävässä kilpailussa ensimmäinen hevonen tuli maaliin puoli tuntia ihmistä aiemmin. Oli selvää, että tasaisessa maastossa hevonen on ihmistä nopeampi. Sääntöjä muutettiin.

Kilpailu siirrettiin käytäväksi vuorilla. Tänä päivänä reitti alkaa kaupungista, mutta siirtyy pian risteilemään hiekkateille ja vuoristopoluille poiketen välillä metsään ja nummille. Muutoksen jälkeen kisa alkoi tasoittua, ja 2004 ensimmäinen ihminen, Huw Lobb, voitti kilpailun 2 minuutin ja 17 sekunnin erolla hevoseen.

Hevosella on jäykkä kavio ja pitkät jänteet yhdistettyinä lyhyisiin lihaksiin, joten sillä on ihmistä suurempia vaikeuksia sopeutua vaikeakulkuiseen maastoon. Ihminen sen sijaan etenee tasaista vauhtia maastosta välittämättä. Kisaa voikin verrata vanhaan satuun jäniksen ja kilpikonnan välisestä juoksukilpailusta, jossa tasaista vauhtia etenevä kilpikonna lopulta voittaa nopeamman jäniksen.

Koska hevonen on paljon ihmistä suurempi, se myös tuottaa enemmän lämpöä. Lämmöntuotoltaan yksi hevonen vastaa kolmea ihmistä. Pitkällä matkalla hevonen ylilämpenee helposti. Ihminen ei kärsi tästä rajoituksesta, vaan poistaa tuottamansa lämmön hikoilemalla. Hevosen eritysrauhaset ovat pääasiassa talirauhasia, eivätkä ne eritä paljon hikeä. Kuumalla ilmalla voikin nähdä hevosen peittyvän talin muodostamasta vaahdosta.

Keliolosuhteet siis vaikuttavat kisan lopputulokseen. Esimerkiksi korkea lämpötila suosii selkeästi ihmistä. Molemmilla kerroilla kun ihminen on voittanut kisan (2004 ja 2007), on ollut kuuma päivä. Viime vuonna (2011) kisa oli hevosten juhlaa. Satoi ja mutaisissa olosuhteissa kavion pito osoittautui ylivoimaiseksi.

Kisaa voidaan kritisoida siitä, ettei se ole hevoselle reilu. Onhan kulkureittiä muutettu ihmiselle edulliseksi, ja joutuuhan hevonen kantamaan myös ratsastajan. Mutta on hevosille annettu helpotuksiakin. Viimeisin näistä on ns. “eläinlääkäritauko”, jonka aikana valvotaan, ettei eläin ylikuumene. Tauolla vietetty aika (15 minuuttia) vähennetään hevosen lopputuloksesta.

Kukaan ei tiedä, mihin lopputulokseen päädyttäisiin vielä pidemmällä matkalla. Tämä kisa kuitenkin osoittaa sen, että ihminen on riittävän hyvä kestävyysjuoksija antaakseen tasapäisen vastuksen jopa nelijalkaiselle juoksuun erikoistuneelle nisäkkäälle.

Jussi Peltonen

Muita aiheeseen liittyviä kirjoituksia:

4 thoughts on “Voiko ihminen juosta hevosta nopeammin?

      • Tauon pitäminen tuskin vaikuttaa muuten kuin, että loppuaika kasvaa sen verran.

        Ratsastajan kantamisen taakkaa en osaa arvata. Sitä on varmaan aika vaikea määrittää, koska ratsastajaton hevonen ei ehkä olekaan lainkaan kiinnostunut kilpajuoksusta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s